About This Project

Mixed-Use /

Beyond Rowayton


In Progress: 0000
Program: 223,000 SF, Multi-Family

Beyond Rowayton is a new waterfront community, embodying the planning principals of Traditional Neighborhood Development. This new neighborhood includes new townhouses, existing industrial buildings that will be rehabilitated into artists’ live/work spaces and many arts and waterfront amenities.

An attractive and substantial wall along Wilson Avenue defines this community as separate from the surrounding transitional neighborhood. Entry from Wilson Avenue is through a gatehouse that provides site security, and a strong sense of arrival.

The site is organized by a rectilinear street grid that creates traditional blocks and mid-block alleys. This allows the front facades of the townhouses to have a strong relationship with the street, and keeps these facades from being dominated by garage doors. The vast majority of the units have attached garages that are accessed from the alleys. The townhouses face two new Village Greens that open to the water on the east side allowing virtually every unit a view of the water. Fifteen of the units are directly on the waterfront with their entries on their landward sides, offering a private relationship between these homes and the waterfront.

At the water’s edge of each green are community amenities including swimming pools, and docks from which to launch kayaks. Additional amenities include a community garden and tennis court. The single-family zone to the north of the site is adjacent to conservation land, and walking trails through the woods and along the tidal estuary would provide another amenity for the community. In addition, an Observation Tower anchors the waterfront axis and becomes an icon for the community.

Sustainable and Green building techniques would be implemented throughout the development.

A pathway through the community leads to a sculpture court to the north. This connects the townhouses to the arts-oriented uses that are planned for the rehabilitated factory buildings on the north end of the site. The existing four-story concrete building will contain 32 live/work units with a central atrium to allow light into the building’s core. The project’s affordable component would be met in this building, with the units reserved for artists.

The existing brick industrial buildings adjacent to the four-story concrete building will be converted to gallery space for a non-profit arts organization that would serve the resident artists, and the rest of the community. The existing “boathouse” at the north end of the site will be converted to a community use or a small waterfront restaurant.

The Building Program is as follows:
56 Townhouses @ 2400 square feet average 134,600 sf
32 Live / Work units @2100 square feet average 67,200 sf
Gallery Space 15,000 sf
Restaurant / boathouse 3,200 sf
Fitness Center 3,000 sf

Category
Mixed-Use
Tags
amenities, apartments, architectural design, CT Architects, design, industrial buildings, live work spaces, multi family housing, neighborhood development, townhouses, waterfront architecture