About This Project

Commercial /

Norden Park


Completion Year: 2002
Program: Office Building, Adaptive Reuse
Beinfield Project Team: Bruce Beinfield FAIA, Fritz Morris AIA, James Wassell
General Contractor: John Moriorty Associates

Awards & Honors:
2004 – American Institute of Architects, Westchester/Mid-Hudson Chapter
Commercial First Honor

2004 – American Institute of Architects, Connecticut Chapter
Citation for Design Excellence

2003 – New York Construction Project of the Year
Adaptive Re-Use

2002 – Norwalk Chamber of Commerce
Award for Pride in Norwalk


Norden Park sits on 80 acres with direct access from I-95. Norden Park is an acclaimed example of adaptive reuse. The site originally housed a vintage 1961 700,000 square foot defense plant and is still partially occupied by the Norden division of the Northrop Grumman Corporation. The remainder of the site has been transformed into flexible high-tech office space with numerous tenant amenities.

The fa├žade of the original plant has been wrapped in aluminum sheathing, and large mesh wings angle from the building, creating separate tenant entrances. Industrial materials are used in creative and unexpected ways to create an industrial, yet progressive image for the building. Steel mesh and solid steel stairs wind their way dramatically through the new main lobby.

An over-arching goal of the project development has been to utilize up-to-date “sustainable” strategies. Large low-E glass windows allow in copious amounts of daylighting, known to contribute to overall employee health and productivity, while reducing the building’s overall energy load. High-efficiency mechanical systems have also replaced outdated inefficient equipment. A natural landscape of wetlands, meadows and ponds are both wildlife-friendly and low maintenance, in keeping with the “green” goals of the project.

Tenant amenities include a fitness center, cafe and outdoor courtyard. The site also includes walking paths, tennis courts, a softball field and running track.

Beinfield Architecture PC worked in association with Perkins Eastman Architects of New York to complete this project.

Date
Category
Commerce
Tags
aluminum sheathing, courtyard, CT Architects, high tech office space, industrial, office building design, sustainable office